Op gesprek bij....

Molen Munnikenpolder 2vrijdag 02 maart 2018 17:21

Kandidaat Leander Tramper bracht een bezoekje aan de molenaar van de Munnikkenmolen. Lees hier zijn blog!

Als ChristenUnie-SGP Leiderdorp vinden we het belangrijk dat Leiderdorpers hun geschiedenis kennen. Een paar weken geleden maakte ik spontaan kennis met molenaar Erik Kopp en zo met een stukje van de Leiderdorpse geschiedenis: de Molen in de Munnikenpolder!

Het is een winderige dag met een mooi zonnetje. Ik besluit om nog even voor de lunch een rondje door Leiderdorp te fietsen. Eigenlijk ben ik al van plan om mijn boterhammen op te gaan zoeken, als ik de wieken van Munnikkenmolen zie draaien. Ik parkeer mijn fiets langs de Does en maak wat foto’s: een mooi gezicht, zo’n werkende molen van dichtbij. Dan komt er een man uit de molen. Met een uitgestoken hand stapt hij op me af en heet me hartelijk welkom bij de molen. We praten wat over de molen en over zijn taak als molenaar. Erik: ‘Molenaars laten de molens draaien en malen. Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.’

De molen bemaalt de Munnikkenpolder en is bijna 120 jaar oud.  Hij is verplaatst een paar jaar geleden verplaatst, staat dus nog maar een paar jaar op zijn huidige plek, bij de kruising van de Dwarswetering en de Does. Eerst stond de molen een paar honderd meter verder, naast de Persant Snoepweg, maar omdat de molen niet altijd genoeg wind kon vangen, is hij verplaatst naar de huidige locatie.

Erik nodigt me uit om ook eens even in de molen te kijken. Dat laat ik me natuurlijk geen twee keer zeggen! Binnen laat hij mij zien hoe de het scheprad aan de buitenkant van de molen in beweging wordt gezet door de wieken. Via allerlei horizontale en verticale raderen die in elkaar grijpen wordt het rad in beweging gezet. In zijn kleine ‘kantoor’, onderin de molen, praten we verder over het ambacht van de molenaar: ‘Fantastisch cultureel erfgoed. Nederland is er trots op’, aldus Erik. Hij vertelt dat dit ambacht van generatie op generatie wordt doorgegeven. Erik staat als molenaar dicht bij de natuur. Tijdens het gesprek let hij ook goed op de lucht: er gaat een bui aankomen!

Als ik buiten afscheid neem van Erik voel ik al eerste hagelsteentjes. Ik beloof Erik om nog eens een keer langs te komen. Leuk om wat meer te leren over de geschiedenis van deze Leiderdorpse molen en over het ambacht van molenaar. Een aanrader om de molen een keer te bezoeken als hij in bedrijf is!

« Terug